Ліси – безцінне багатство нашої Батьківщини

Ліси – безцінне багатство нашої Батьківщини

Ліси – безцінне багатство нашої Батьківщини, яке ми повинні зберегти. Саме лісовідновлення та створення нових лісів – одне з пріоритетних завдань лісових господарств.
Під кінець осені початок зими одним із актуальних питань в лісових господарствах є заготівля насіння. Адже якісне насіння – основа міцного лісу. Щоб забезпечити господарство високоякісним насінням дерев (чагарників) з цінними спадковими властивостями та високою посівною якістю, необхідна чітка організація збору насіння.

Заготівля насіння хвойних дерев має свою особливість. Збір шишок сосни проводять на спеціально створених постійних лісонасінневих плантаціях та ділянках де ростуть найкращі високо бонітетні дерева, які й дають якісне насіння.
Якісне насіння дасть якісний садивний матеріал, з якого з роками виростуть сотні тисяч могутніх сосен.

Зберігання насіння – це теж кропітка робота. Приміщення повинні мати вентиляції та добре провітрюватися. Кожну декаду потрібно проводити огляд насіння. Втрата блиску свідчить про незадовільні умови зберігання, а запах цвілі на злежування. Також необхідно вберегти насіння від мишей та інших шкідників.
Щоб з насіння виросли потужні життєстійкі саджанці, необхідно обов’язково перед посівом перевірити насіння на якість в лісонасіннєвій лабораторії. Тільки з якісного насіння може вирости якісний посадковий матеріал.
Відповідно до Положення про Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, до завдань, покладених на відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва, відноситься державний нагляд (контроль) за діяльністю суб’єктів усіх форм власності і господарювання у сфері насінництва та розсадництва (включаючи лісове, квітково-декоративне, плодове і горіхоплідне), садівництва та лісових насаджень, які займаються виробництвом, заготівлею, обробкою, розмноженням, зберіганням, реалізацією і використанням насіння та садивного матеріалу рослин.
Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», реєстраційний № 6083 від 14.02.2017 (щодо забезпечення умов ефективного ведення лісового насінництва та розсадництва)», в якому пропонується запровадження обов’язкової державної сертифікації насіння і садивного матеріалу видів лісових рослин, що призначені для реалізації та визначення умов видачі таких сертифікатів.
Ухвалення законопроекту допоможе врегулювати питання з ведення лісового насінництва та розсадництва фізичними особами-підприємцями та юридичними особами, які здійснюють господарську діяльність з виробництва, розмноження, збереження, реалізації та використання насіння і садивного матеріалу видів лісових рослин, що використовуються для ведення лісового господарства в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *