Спалювання стерні – непоправна шкода довкіллю

Спалювання стерні – непоправна шкода довкіллю
На сьогоднішній день гостро стоїть питання виникнення значної кількості пожеж, що виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, сте-рні, соломи, післязбиральних залишків та сміття. Це призводить до знищення біорізноманіття, тваринного світу, виникає загроза виникнення пожеж в поле-захисних лісових смугах та лісах.

Сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, щороку із завидною по-стійністю спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. І ма-ло хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може при-звести до пожежі на сусідніх полях або в лісі, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади.
Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ , приносить значну шкоду навколишньому середовищу. Адже для ви-никнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсю-джуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота по-лум’я досягає 2-х метрів.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнив-них залишків призводить до цілої низки небезпек. При спалюванні стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж.
Пам’ятайте, що не можна випалювати стерню та інші рослинні рештки, роз-кладати багаття в лісі. Категорично заборонено звалювати та спалювати сміття у лісових насадженнях та заїжджати на територію лісового фонду на автомобі-лі. Крім того забороняється палити, кидати у лісі, на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *