Ліс починається з насіння

Ліс починається з насіння

Ліс є одним з найбільш потужних і ефективних чинників захисту і очищення атмосфери, води і грунту від різного роду забруднень. Ніякі штучно створені умови для життя людини з використанням новітніх досягнень науково-технічного прогресу не можуть замінити сприятливого впливу природних чинників.
Для нашого підприємства лісовідновлення займає особливе місце – це велике народногосподарське завдання і в той же час виконання його у зв’язку з масштабністю робіт вносить вагомий внесок у вирішення глобальної проблеми в цілому.
Заготівля насіння перший і важливий етап в штучному відновленні лісу. До сформування штучних насаджень деревних порід необхідне високоякісне насіння із гарними спадковими даними.
Регулярне забезпечення нашого господарства насінням дерев і кущів з високими посівними якостями і цінними спадковими властивостями можливо за наявності відповідної постійної лісонасінневої бази і належної організації робіт по збору лісонасінневої сировини, її переробки, зберігання і транспортування.
В даний момент лісгосп налічує 17,3 га генетичних резерватів сосни звичайної в Узруївському л-ві , 20 плюсових дерев та постійні лісонасінні ділянки, які займають площу 25,9 га в Узруївському, Лосківському та Кр.Хутірському лісництвах (постійні лісонасінні ділянки (ПЛНД) – високопродуктивні, високоякісні насадження природного та штучного походження спеціально створені для регулярного отримання цінного за спадковими та посівними якостями насіння.
В даний час на шишкосушарці проводиться переробка зазделегідь заготовлених шишок сосни звичайної та ялини європейської. В планах підприємства отримати близько 60 кг насіння, на даному етапі план виконано на 30% .
Заготівля і зберігання лісового насіння має велике значення для відновлення високопродуктивних, біологічно стійких та господарсько-цінних лісів які є легенями нашої планети.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *