УВАГА: Будьте обережні з вогнем!

УВАГА: Будьте обережні з вогнем! В ЛІСАХ РОЗПОЧАВСЯ ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПЕРІОД!

Навесні, влітку всім нам дуже подобається відпочивати на природі і, особливо, в лісі. Хочеться щоб куточок лісу, який ми обираємо для відпочинку, був мальовничим, незасміченим, взагалі незайманим.
Але слід знати, що після танення снігу в лісах України розпочинається період, коли різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж, він і називається пожежонебезпечним.

Пожежа — стихійне лихо, що має катастрофічні наслідки для природи й людей.
Найчастіше лісова пожежа провокується людською необережністю та недбалістю: не загашені багаття, кинуті недопалки, іскри вихлопів. Рідше вона починається в результаті удару блискавки в сухостійне дерево. Найбільш пожежонебезпечними ліси стають у період сухої та спекотної погоди.

Пам’ятайте, що вкрай небезпечно:
кидати палаючі сірники, недопалки;
палити суху траву;
розводити вогнища;
залишати в лісі промаслені або просочені іншою горючою речовиною клаптики тканини.
Ліс — наше багатство, і не допустити його знищення вогнем — нам по силах.
У пожежонебезпечний період слід дотримуватися особливої обережності в поводженні з вогнем.
Не розпалюйте багаття в лісі, якщо в цьому немає нагальної потреби.
Пам’ятайте: за жодних умов не можна розпалювати багаття під пологом хвойного молодняку, на торф’яних ґрунтах, а також у пожежонебезпечну погоду.
Не можна залишати багаття без догляду, залишати місця привалу, не переконавшись у тому, що багаття загашено. Тримайте напоготові засіб пожежогасіння. Ретельно дотримуйтесь правил розведення багать.
Забороняється кидати палаючі сірники, непогашені недопалки (виробіть у себе звичку: не кидати використаний сірник, не переломивши його пальцями, тому що, не загасивши сірника, його не можна зламати).
Не їдьте до лісу в автомобілі без вогнегасника.
Забороняється підпалювати дерева з метою подачі сигналів небезпеки. Протипожежні заходи в лісі не складні й зовсім не потребують матеріальних затрат. Лише обережного дбайливого ставлення, розуміння серйозності можливих наслідків. Тож оберігаймо “зеленого друга” від знищення вогнем. Щоб завжди милуватися його красою, знаходити затишок під його кронами, дихати свіжістю на повні легені.
Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.
Пам’ятайте: пожежа в лісі – страшна біда! Адже за лічені години може згоріти все, що вирощувалося десятки років. Будьте обачними і відповідальними! Бережіть багатство, яке дарує нам природа.
У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ:
Негайно повідомити про це в пожежну охорону по телефону 101 або за телефоном, вказаним адміністрацією, якщо телефон внутрішній (наприклад: 9 – 101), або черговому лісгоспу за телефоном (04658) 21370 або (04658) 21499, при цьому вказати точну адресу або місце виникнення пожежі, обстановку, наявність людей і повідомити своє прізвище.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *