Традиційні змагання звалювальників лісу

03 серпня на базі ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» в Узруївському лісництві відбулося двадцять перше трудове змагання між одинадцятьма командами звалювальників лісу.

Головний суддя цьогорічного конкурсу-змагання — заступник начальника ЧОУЛМГ Олександр Жук надає слово для привітання начальнику Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександру Демченку.

Він, зокрема, сказав:
— Професія звалювальника лісу за всіма світовими стандартами вважається однією з шанованих і найнебезпечніших. А людське життя, — наголосив Олександр Демченко, — найвища цінність у нашій державі і в нашій галузі. Ніякі кубометри деревини і ніякі гроші не варті того, щоб звалювальник лісу ризикував життям і здоров’ям. Отож кожне таке змагання, я переконаний, дає змогу його учасникам відшліфувати свої виробничі навички і застерігає, як важливо завжди дотримуватися техніки безпеки. Змагаючись, ні на мить не забувайте про це, щоб і в лісових масивах трудитися тільки з дотриманням вимог охорони праці.
Олександр Демченко побажав учасникам конкурсу-змагання, трудовим колективам, які вони представляють, успішного старту і перемог.

Далі традиційно для відкриття конкурсу відбувається урочисте підняття Державного прапора. До цієї почесної місії запрошується переможець минулорічних змагань, звалювальник лісу з ДП «Холминське лісове господарство» Сергій Щуліпенко.

Зі словами привітання до учасників змагання звернулися також директор ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Микола Засько, голова Новгород-Сіверської районної ради В’ячеслав Кауфман і виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Руслан Веремієнко.
З вітальними словами до учасників звернувся і спонсор змагання — директор фірми «ТТТ» Павло Товстиженко.

 

 

 

 

 

Про порядок денний проведення етапів змагання інформує присутніх заступник голови суддівської комісії, начальник відділу лісових ресурсів ЧОУЛМГ Петро Приходько. Слід відзначити, що змагання проходили по п’яти видах суперництва, а саме у звалюванні дерева,

заміні ланцюга бензопили,

розкряжуванні комбінованим різом

і розкряжуванні точним різом

та обрізуванні гілок стовбура.

 

Перший вид змагання – звалювання дерев. Цей вид змагання вимагає від учасників якнайшвидше і якнайточніше звалити своє дерево. Причому звалити з точністю, щоб воно впало на встромлений неподалік кілок і своєю вагою увігнало його в землю.
Для того щоб сосна попала в таку «ціль» і увігнала її в ґрунт, звалювальнику потрібно врахувати багато факторів – природний нахил сосни, напрям і силу вітру, особливості гіллястості її крони, як та куди крутнеться дерево — все це необхідно враховувати звалювальнику.

Суддями змагань фіксується точний час, перевіряється якість виконаної роботи, аналізується дотримання кожним учасником вимог з охорони праці. Усі ці дані заносяться до протоколу конкурсу, щоб підведення підсумків змагання, визначення його переможців було об’єктивним.


Після завершення першого виду змагань його учасники за командою членів суддівської комісії приступають до наступного – заміни ланцюга бензопили за найкоротший термін. І так само головним суддею фіксується точний час, витрачений на цю операцію, та якість виконаної заміни.

Третій і четвертий види змагання – розкряжування спиляного дерева комбінованим різом і розкряжування дерева на точність різу. Ці види змагання вимагають від учасників конкурсу справді хірургічного окоміру і твердої руки.

 

Розкряжування дерева на точність різу.

Обрізування гілок – останній вид цього захоплюючого змагання. Звалювальники повинні якнайшвидше та економніше зачистити стовбур дерева.

Останній вид змагання завершено. Суддівський колектив зібрався на свою останню нараду для визначення лідерів змагання.
Визначення першого, другого і третього місць у цьогорічному, двадцять першому конкурсі звалювальників лісу завершено.

Настає урочиста хвилина оголошення переможців.
Перше місце і визнане лідерство вже вкотре виборов звалювальник лісу Сергій Щуліпенко з ДП «Холминське лісове господарство».

Друге місце виборов досвідчений Микола Мартиненко з ДП «Чернігівське лісове господарство».


Третє місце – за господарями проведення конкурсу. Його виборов Василь Васильцов з ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство».
Директор фірми «ТТТ» Павло Товстиженко поздоровив переможців змагань та вручив цінні подарунки.

Учасники команд та присутні поздоровили переможців, обмінялись враженнями від змагань та вирушили до рідних лісгоспів.