Ліси Сіверщини атакував верхівковий короїд

Чому сосни рижіють?

Останнім часом в лісових масивах часто можна помітити картинку – серед зелених пишних ростуть сосни із жовтою засохлою хвоєю. Явище це далеко не поодиноке. Основною причиною всихання сосни є заселення стовбуровими шкідниками, переважно верхівковим короїдом у гілках і верхівках.

Верхівковий короїд – лідер серед шкідників лісу. Він починає заселяти верхню частину сосни, а згодом – і весь стовбур. Комаха «відпрацьовує» деревину під корою, і через закупорку потоків вологи дерево починає всихати. До того ж, верхівковий короїд поселяється на сосні не сам. Він приносить із собою хворобу – гриби офіостоми. Вони створюють так звану синяву, що швидко поширюється на весь стовбур. Таке дерево – невиліковно хворе, а використати його можуть хіба що на дрова. Найстрашніше ж, що верхівковий короїд повністю знищує здорове дерево приблизно за місяць-півтора.

Атакував шкідник спочатку ліси Закарпаття, перейшов на Волинь, а тепер гризе сосни Сіверщини, потерпають ліси і сусідньої Білорусі. Комаха розміром до 4 міліметрів здатна знищити значні площі  лісу. Уражені комахою сосни видно неозброєним оком – руді верхівки.
Найбільші втрати ділової деревини у Чернігівському, Остерському та Добрянському лісгоспах. В останньому близько двох тисяч гектарів соснових насаджень вражені осередками всихання.
Щоб уникнути масового заселення сосен верхівковим короїдом, потрібно забрати дерево з лісу при його початковому заселенні шкідником. Верхівковий короїд є полігамним видом, тобто один самець і кілька самок, а їх може бути від двох до дванадцяти, при заселенні в дерево утворюють спільну сім’ю. Кожна самка після парування може відкладати яйця в стовбурі дерева, з яких з’являються личинки. Плодючість однієї самки коливається від 16 яєць у період згасання популяції і до 120 яєць у сприятливий період. А якщо таких самок кілька, то навіть якщо з не всіх відкладених яєць з’являться дорослі жуки, загальна кількість короїдів збільшиться у геометричній прогресії за сприятливих умов – спекотної погоди і в одновікових соснових деревостанах, які ослаблені вищою, ніж їм потрібно температурою, і низьким рівнем води. Власне те, що маємо зараз.
На даний час лісівниками нашого підприємства ведеться моніторинг лісових насаджень під час якого виявлено осередків шкідників на площі в 60 га, найбільша площа пошкоджень виявлена в Лосківському, КрХутірському та Задеснянському лісництвах.
Соснові насадження, що довели свою живучість упродовж тисячоліть, можуть поступитися більш стійким і нехарактерним для сучасних біоцинозів деревним породам. Коли не зробити рішучих і кардинальних кроків по оздоровленню насаджень, ми можемо їх втратити якщо не назавжди, то принаймні на найближчі десятиліття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *